BEDRIJFSNAAM

8.5 van gebaseerd op reviews

Waarom MS Word?

dinsdag 6 mei 2014 11:00

Rob Haertel heeft al meer dan 14 jaar ervaring als VBA / MS Word specialist. Hij bouwt zeer uiteenlopende Word functionaliteiten, zoals huisstijlen en sjablonen. Daarnaast is Rob ook bekend met de andere programma’s van MS Office.

Wat is VBA?

“Met VBA (Visual Basic for Applications) kan je toepassingen in de Microsoft Office applicaties, zoals Word, Excel en Access automatiseren en uitbreiden. Taken die normaliter handmatig worden gedaan zoals het overtypen of kopiëren van adressen kunnen eenvoudig worden geautomatiseerd. Daarnaast  kunnen extra functies worden geprogrammeerd. VBA is een volwaardige programmeertaal.”

Wat is MS Word?

“MS Word staat voor Microsoft Word. Het is een van de meest gebruikte tekstverwerkers ter wereld. MS Word maakt deel uit van het Microsoft Office pakket. 

Wat is er mogelijk met VBA MS Word?

“In feite kan je met Word veel meer dan uitsluitend brieven maken of tekst verwerken. Zo heeft Word ook grafische eigenschappen en zijn de meest uiteenlopende sjablonen beschikbaar. Verder kan je rekenmodules en complexe tabellen maken. Door middel van VBA kan je ook extra oplossingen bouwen. Een voorbeeld daarvan zijn huisstijlapplicaties geïntegreerd in Word. Zo kunnen huisstijlsjablonen zeer gebruiksvriendelijk worden gebruikt.”

Waarom een VBA programmeur? Kunnen gebruikers niet gewoon zelf VBA in Word toepassen? 

“Sommige mensen denken dat het een kwestie is van even hier en daar klikken. Helaas is dat niet het geval. VBA is een programmeertaal, je moet er tijd in steken om dit te leren. Een oplossing moet er niet alleen leuk uit zien aan de buitenkant, maar ook strak, gedegen en gedocumenteerd zijn aan de binnenkant. Je wilt immers dat het op de lange termijn ook werkt. Mijn motto is: we doen het goed of we doen het gewoon niet…”

Wat is een Macro?

Een Macro is een geautomatiseerde handeling. Voor veel voorkomende standaard handelingen kan je een Macro schrijven. Dit kan veel tijd kan besparen.”

Wat is een Word Sjabloon?

“Een Word sjabloon is een mal, een blauwdruk. Het is een standaardopmaak van verschillende soorten documenten, bijvoorbeeld voor brieven of voor afdrukken op enveloppen of stickervellen.”

Wat zijn de tegenhangers van Word?

“Word heeft verschillende ‘concurrenten’ zoals WordPerfect, of de Open Source versie OpenOffice. Ook Apple heeft haar eigen specifieke tekstverwerkers, ook al draait Word eenvoudig op een Mac. Ondanks de concurrentie is MS Word nog steeds een van de populairste tekstverwerkers. Op praktisch elke computer staat het.”

Wordt MS Word door de gemiddelde gebruiker op de juiste manier gebruikt?

“Vaak zie ik dat de functies in Word niet goed gebruikt wordt. Zo weten bijvoorbeeld veel mensen niet welke invloed de Enter-toets heeft als het gaat om opmaakprofielen en opmaakinstellingen als tabs en opsommingen. Verder beschikt Word over vele sneltoetsen. Te vaak doet men alles met uitsluitend de muis, dat kost tijd en geeft bovendien een grotere kans op RSI.”

Zijn, volgens jou, bedrijven bekend met alle mogelijkheden van Word? 

“Nee, beslist niet. De meeste bedrijven gebruiken slechts 20% van alle mogelijkheden die Word (en Outlook, Excel en Access) biedt. In de meeste gevallen wordt Word toegepast voor het schrijven van brieven en aanverwante documenten. In feite is Word veel meer dan enkel een tekstverwerker.”

Wat is volgens jou de toekomst van Word? 

“Gezien de jarenlange populariteit die Microsoft Office geniet voorzie ik geen vervangingen door welke concurrent dan ook. Mogelijk zullen gebruikers voor andere oplossingen kiezen, maar Microsoft zal beslist die positie blijven behouden. Microsoft legt de focus op dit moment steeds meer op het gebruik op het Web en in de Cloud. Voor mij blijft MS Word een prachtig stuk techniek om mooie oplossingen in te ontwikkelen.”

Recent in categorie: Expert Artikelen

Waarom C#.Net?

Jurgen Kevelaers is een ervaren softwareontwikkelaar met een passie voor Microsoft .Net. Sinds 2002 is .Net zijn vaste ontwikkelomgeving. In de eerste instantie werkte hij met Visual Basic, maar tegenwoordig vooral met C#.

lees verder

Waarom Flex?

Michel Durieux houdt zich al meer dan 5 jaar bezig met Flex. Op dit moment is hij bezig met een opleiding Java bij de Open Universiteit.

lees verder

Waarom (iOS) Objective-C?

Frank van Vliet heeft meer dan 15 jaar ervaring in de automatisering. Eerder hield hij zich voornamelijk met C# bezig. Sinds 2 jaar heeft hij zich ook verdiept in Objective-C en Android.

lees verder
bekijk alle publicaties in categorie "Expert Artikelen"

Recente overige publicaties

Delphi release comparison - popularity in websearch

Comparison of Delphi programming language releases
lees verder

Frontend techniques: Most popular: HTML5

Frontend techniques comparison HTML5
lees verder

PHP framework comparison

PHP Framework comparison
lees verder
bekijk alle artikelen
"Direct een ICT specialist inhuren?"

Maak hieronder uw keuze en ik help u meteen verder!

DDC Europe

"On-shore partner"

Capwell is onze 'on-shore' partner voor de inzet van extra ICT & Development capaciteit.

Rowdy Bijland - DDC Europe - Directeur

Freelance ICT Projecten - ZZP projecten
Capwell ®|copyright 1999-2018|Klantbeoordeling 8,5|disclaimer