BEDRIJFSNAAM

8.5 van gebaseerd op reviews

Waarom Flex?

dinsdag 22 januari 2013 14:00

Michel Durieux houdt zich al meer dan 5 jaar bezig met Flex. Op dit moment is hij bezig met een opleiding Java bij de Open Universiteit.

Wat is Flex?

"Flex is een front-end framework waarmee je door middel van standaard user interface componenten, snel een mooie user interface kunt realiseren. Van oorsprong is het van Adobe, maar in 2011 is het verkocht aan Apache Software Foundation. Je hebt de Flash Player nodig om een Flex site te bekijken. Wat je ziet is Flex (de front-end), de back-end is bijvoorbeeld gebouwd in Java, PHP of .Net."

Wat kan je met Flex?

"Met Flash kan je (web) applicaties maken. De Albelli fotoboekapplicatie is bijvoorbeeld in Flex gemaakt (albumprinter). Verder is er een applicatie in Flex ontwikkeld waarmee interactieve magazines (voor bijvoorbeeld de Volkskrant) op internet gemaakt kunnen worden. Flex wordt voornamelijk gebruikt voor intern gebruikt op een intranet, zoals een e-learning applicatie van een online opleiding. Cursisten kunnen dan inloggen, cursusmateriaal bekijken en communiceren met docenten."

Wat is het verschil tussen Flash en Flex?

"Het verschil met Flash is de ontwikkelomgeving. Met Flex gebruik je andere software dan met Flash. Daarnaast is Flash voor maken van animaties en filmpjes. Flex is bedoeld voor het maken van (web)applicaties. Je kunt Flash wel in Flex integreren, zodat alles in hetzelfde formaat wordt gemaakt. In de Flash player draaien dan de filmpjes (gemaakt met Flash) en de applicaties (gemaakt met Flex)."

Wat is de grote kracht van Flex?

"Flex is browseronafhankelijk. Het heeft standaard user interface componenten, die je enkel erin hoef te slepen en zo heb je al snel een mooi scherm dat je kunt gebruiken. Voor een Java programmeur is het makkelijk te leren. Bij Flex is de syntax strakker dan bijvoorbeeld bij JavaScript, zo is het qua onderhoud goed te managen."

Wat is de tegenhanger van Flex?

"Silverlight van Microsoft is de grote tegenhanger van Flex, en hoort bij het dotnet framework. Met Silverlight kan je precies hetzelfde. Op de browser heb je een plug in voor de Silverlight Player."

Hoe ga je om met de balans tussen kwaliteit en de drang van de business om snel resultaat te kunnen leveren?

"Het is altijd een uitdaging om een project op tijd af te ronden. Zelf, werk ik met methodieken zoals Scrum, een softwareontwikkelmethode. Het is belangrijk om goed te communiceren met de klant, en deze ook bij het proces te betrekken. Ik calculeer ook altijd 10-20% tijd in om de bestaande code te herschrijven. Zo blijft het goed onderhoudbaar en werk het over een paar jaar nog. Je kunt ook kiezen voor de ‘quick ’n dirty’ methode waarbij je kiest voor een snelle oplossing en minder voor de lange termijn. Uiteindelijk ligt de keuze bij de klant."

Welke ontwikkelingen volg jij op de voet?

"Het is altijd goed om je als freelancer te blijven ontwikkelen, en je niet alleen met één programmeertaal bezig te houden. Zelf ben ik op dit moment bezig met HTML5 en jQuery. Daarnaast houd ik me ook bezig met Coldfusion."

Wat is volgens jou de toekomst van Flex?

"Flex is op dit moment een aflopende zaak. Het is hetzelfde verhaal met Flash; er is geen plug in voor de iPhone. De reden daarvoor is een vernietigend artikel van Steve Jobs in 2010 over Flash. Hij gaf aan dat de Flash player nooit zal draaien op Apple, en er nooit een plug in zal komen voor de iPod en iPhone. Apple wilde geen derde partij (in dit geval Adobe) er tussen. 

Op dit moment worden veel Flex applicatie er al uit gefaseerd en wordt er veel omgezet naar HTML5 en jQuery. Ondertussen is er wel een 4e versie van Flex uitgebracht waarmee ook video streaming mogelijk is. Wellicht ligt daar nog een kans voor Flex, maar waarschijnlijk niet in Nederland."

Recent in categorie: Expert Artikelen

Waarom MS Word?

Rob Haertel heeft al meer dan 14 jaar ervaring als VBA / MS Word specialist. Hij bouwt zeer uiteenlopende Word functionaliteiten, zoals huisstijlen en sjablonen. Daarnaast is Rob ook bekend met de andere programma’s van MS Office.

lees verder

Waarom C#.Net?

Jurgen Kevelaers is een ervaren softwareontwikkelaar met een passie voor Microsoft .Net. Sinds 2002 is .Net zijn vaste ontwikkelomgeving. In de eerste instantie werkte hij met Visual Basic, maar tegenwoordig vooral met C#.

lees verder

Waarom (iOS) Objective-C?

Frank van Vliet heeft meer dan 15 jaar ervaring in de automatisering. Eerder hield hij zich voornamelijk met C# bezig. Sinds 2 jaar heeft hij zich ook verdiept in Objective-C en Android.

lees verder
bekijk alle publicaties in categorie "Expert Artikelen"

Recente overige publicaties

Delphi release comparison - popularity in websearch

Comparison of Delphi programming language releases
lees verder

Frontend techniques: Most popular: HTML5

Frontend techniques comparison HTML5
lees verder

PHP framework comparison

PHP Framework comparison
lees verder
bekijk alle artikelen
"Direct een ICT specialist inhuren?"

Maak hieronder uw keuze en ik help u meteen verder!

VVG Zorg BV

"Kandidaat van Capwell: eye-opener!"

Tijdens het project ontstonden er weer nieuwe ideeën. Als je eenmaal weet wat er mogelijk is met VBA (Word, Excel of Acces), dan gaat er een wereld voor je open!

Joris van den Munckhof - Coördinator Service center - VVG Zorg BV

Freelance ICT Projecten - ZZP projecten
Capwell ®|copyright 1999-2018|Klantbeoordeling 8,5|disclaimer